FANDT DU VINTERBOMBEREN?

FINSK GULD TIL HERREN I HUSET

Alle kender det. Logoet med den røde prik og det hvide “i” i midten. Spørg hvad det hedder, og jeg er sikker på, at din mor og far kan svare på det. De af os unge mennesker, som har bare en lille smule kultiveret smag i os, kan nok også – yes, pun intended – men ellers er det ikke alle, der sådan lige kan ryste “iittala” ud af posen, når vi bliver spurgt. Royal Copenhagen – tjek, Georg Jensen – tjek, selv Marimekko kan vi krydse af; men dette finske ikon af et glasbrand har vi noget så skamfuldt glemt lidt af vejen. Det har jeg netop ændret på!

Forleden gik jeg på inspirationstur i Illums Bolighus, da jeg netop var i humør til at gøre et køb, alle andre ikke har gjort før mig. Bedst som jeg egentlig var tomhændet på vej ud igen, fik jeg øje på dem: de smukkeste whiskyglas! Jeg måtte tilbage på etagen, op og røre og gøre ved, og jeg må blankt erkende: tyngden, godset, looket og håndværket fik mig overtalt ved første håndtag.

En flink kvindelig ekspedient kunne fortælle mig, at glassene var en del af en større serie ved navn “Ultima Thule”, designet af Finlands svar på Georg Jensen Tapio Wirkkala og var i øvrigt inspireret af Laplands smeltende is. “Et brand med historie”, tænkte jeg og var øjeblikkeligt solgt. Jeg endte med at gå derfra betydeligt fattigere end jeg havde regnet med, men rigere på kvalitet og en hel glasserie til M I G, præcis som jeg havde kigget efter.

I en husstand som min er det med rette fruen der typisk gør alle købene, når det kommer til brugskunst, service m.v. Med det i baghovedet trængte jeg til noget, jeg synes appellerede personligt til mig som mand og som i øvrigt kunne deles med mine rødder, når de kommer over til vin, middag eller bare hygge. Ultima Thule gjorde præcis dét for mig: alt fra glastallerkener og skåle til øl- og whiskyglas altsammen i dryppende, rindende Laplands-is – det er perfekt! Billedet nedenfor er fra en fyraften på hjemmekontoret med juleslik og lidt velfortjent stærkt til ganen for to – muligvis i den smukkeste kande ever!

Iittala stammer helt tilbage til 1881 og et nyopstartet glaspusteri i en lille finsk by af samme navn. Hvad der startede som en lokal virksomhed, voksede langsomt til at blive et globalt anerkendt brand med velkendte designikoner som Aalto vasen, Kartio glassene og herefter Ultima Thule (1968). Mangler du en julegave til dig selv, ved du hvad jeg stensikkert kan garantere, at du bliver glad for.

Shop hele Ultima Thule serien her.

2

wirkkala_img6_iittala-1

   

No comments yet

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Leave a comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

FANDT DU VINTERBOMBEREN?